02
Myles Seiz
Vegansk grönsaksomelett
Kikärtsmjöl är ett fantastiskt mjöl att använda för att göra pannkakor och omeletter. Den här örtiga omeletten är full med näring och smak och väldigt enkel att göra på stormkök, vilket gör att den passar perfekt som friluftsmat.
Omelett:2 dl kikärtsmjöl2 msk frystorkad lök½ dl frystorkad sötpotatis½ dl frystorkad paprika½ dl frystorkade morötter1 tsk torkad timjan1 tsk torkad rosmarinTvå nypor vardera av salt och peppar2 ½ dl vatten1-2 msk olivoljaEn näve soltorkade tomater
Blanda ihop alla torrvaror i en bunke och vispa ner vattnet. Låt svälla i ca 10 minuter. Hetta upp olja i en stekpanna och häll i smeten. Grädda i ca 10 minuter på medelvärme tills omeletten stelnat.
Detta recept är framtaget i samarbete med Sanna och Lina El Kott Helander. Kolla gärna in deras hemsida och kokbok Ät Färg Spring Berg på https://elkotts.com/.
Läs mer
03
Myles Seiz
Indisk gryta med majsbröd
En härligt smakrik och värmande gryta som passar perfekt efter en lång dag ute i naturen. I receptet nedan serveras grytan med majsbröd eller tortillas men den går lika bra att servera till pasta eller gryn. Man kan även variera grytan genom att göra den med tacokryddning och servera i tacoskal eller med nachos.
4 - 5 portioner
Gryta
1 ½ msk frystorkad lök
1 dl frystorkade morötter
1 dl frystorkad sötpotatis
½ dl frystorkad röd paprika
2 msk tomatpulver
1 dl kokosmjölkpulver
1 ½ dl röda linser
7-8 dl vatten
Kryddor 1 msk gul curry1 msk garam masalaSalt eller ½ buljongtärning
Servering och toppingMajsbröd/tortillabröd
Cashewnötter
Koriander
Kokosmjölkspulver med vatten
Tänd en eld eller ett stormkök. Häll i alla ingredienser i ett grytkärl. Rör om. Ställ grytan på en stadig plats intill elden. Låt koka upp och puttra i cirka 15 minuter. Rör om då och då. Servera med stekt majsbröd/tortillabröd, cashewnötter, koriander och kokosmjölk.
Detta recept är framtaget i samarbete med Sanna och Lina El Kott Helander. Kolla gärna in deras hemsida och kokbok Ät Färg Spring Berg på https://elkotts.com/.
Tags: Friluftsmat, vandringsmat,
Läs mer
04
Myles Seiz
Gör ditt egna svampkaffe - för kropp och sinne
Du har säker hört talas om svampkaffe eller mushroom coffee som det heter på engelska. Idén om svampkaffe kommer från Finland under andra världskriget. Kaffe ransonerades under kriget och det finska folket - som har högst kaffekonsumtion i världen - tvingades hitta alternativ till sin favoritdryck och ersatte den då med chaga-te. Därifrån kom idén om att blanda svamppulver med kaffe.
Populära märken tar bra betalt för svampkaffe, här förklarar vi hur du enkelt kan göra ditt egna svampkaffe till en bråkdel av kostnaden. Ett av de populära märkena som säljer svampkaffe innehåller 250 mg Chaga och 250 mg Lions Mane per portion. Detta blir totalt 4 g av varje svamp blandat i en 340 g påse kaffe. Priset för detta ligger på runt 250 kr per påse vilket blir cirka 15 kr per kopp kaffe. Med receptet nedan kan du istället göra det själv för cirka 3 kr per portion, se hur vi har räknat längre ner.
Recept svampkaffe (detta recept ger dig 250 mg Chaga och 250 mg Lions Mane per portion)
1 påse av ditt favoritkaffe, malt (450 g)
5 g DryPantry Lions mane pulver
5 g DryPantry Chaga pulver
Blanda detta väl för att fördela svampen jämnt.
Brygg sedan kaffe precis som vanligt.
Läs mer
05
Myles Seiz
Skapa dina egna friluftsmåltider av torkade ingredienser
Att skapa dina egna måltider för vandring eller andra äventyr behöver inte vara så komplicerat. Utgå från vad du brukar äta i vanliga fall och försöka att anpassa det så att det blir så viktmässigt lätt som möjligt och så lättlagat som möjligt.
Steg 1. Välj kolhydratkällaEn bra bas kan vara exempelvis pasta ris eller linser. Fundera över hur lång tid du vill/har möjlighet att lägga på att laga mat och anpassa dina val därefter. Det fungerar fint att använda vanligt ris och pasta men då behöver det puttra ett tag i en kastrull. Utgår du istället från snabbmakaroner eller snabbris så kan du skapa en måltid genom att bara tillsätta kokande vatten och låta det stå i en tillsluten mylarpåse, då blir det minimalt med disk och tidsåtgång. För att få rätt portionsstorlek kan du utgå från instruktionerna på förpackningen, tänkt dock på att om du anstränger dig fysiskt så kan du behöva öka på mängden. Det samma gäller om du helt enkelt är en storätare, öka på portionsstorleken. Det är inte kul att gå och lägga sig hungrig!
Steg 2. Välj grönsakerDu kan självklart ta med dig färska grönsaker men om du ska vara ute mer än några dagar och det är varmt kan detta bli svårt. Grönsaker kan även väga en hel del och då är torkade ett bra alternativ. Väljer du frystorkade grönsaker så går tillagningen betydligt snabbare än om du använder lufttorkade. Valde du exempelvis snabbris i steg 1 för att du vill kunna tillaga maten i en mylarpåse, då bör du även välja frystorkade grönsaker för att vara säker på att de hinner rehydrera. Tiden det tar för lufttorkad mat att rehydrera varierar beroende på vad det är för livsmedel och även på storleken på bitarna, men det kan gå snabbt och fungera bra med en kortare tillagningstid. För frystorkade livsmedel blir mängden ungefär den samma efter rehydrering medan mängden för lufttorkad mat ungefär dubbleras volymmässigt.
Steg 3. Välj proteinkälla Att hitta torkat kött kan vara lite klurigt men det finns många vegetabiliska källor till protein man kan använda så som TVP eller vegetabilier som innehåller protein naturligt. Jerky och olika typer av torkad korv är ganska enkelt att få tag på men passar kanske inte så bra till alla typer av rätter så man får anpassa efter vad man vill tillaga. Man kan såklart även torka sitt eget kött, det finns många bra guider online för hur detta går till.
Steg 4. Välj smaksättningFör att kunna tillaga torkade livsmedel så krävs det vätska och att rätten är "såsig", därför är olika grytor och soppor perfekt. Om du exempelvis vill tillaga pasta med tomatsås så kan du använda torkat tomatpulver. Vill du istället göra en curry kan du använda torkat kokosmjölkpulver. Ska du göra nudelsoppa är det kanske buljong du vill tillsätta. Utöver detta smaksätter du med vanliga kryddor så som salt, peppar, chiliflingor eller vad helst du önskar. Ta gärna med dig extra kryddor vid sidan om ifall att det inte blev så smakrikt som du hade tänkt dig. Om du har möjlighet att ta med dig ost så är det ett gott tillägg i nästan allt.
Steg 5. FörpackningDu kan ta med dig ingredienserna i en vanlig plastpåse eller liknande och sedan tillaga det i en kastrull eller så använder du mylarpåsar och rehydrerar maten i dem.
Steg 6. Tillsätt vätskaDu är ute på äventyret och ska tillsätta vätska, men hur mycket behövs? Om du har använt ris exempelvis så utgå från mängden vätska som rekommenderas på förpackningen och lägg sedan till för övriga torkade ingredienser. För frystorkade livsmedel krävs ungefär lika delar vätska och torkad produkt, alltså exempelvis 1 dl vätska till 1 dl torkat livsmedel. Använder du lufttorkade produkter krävs generellt mer vätska, en bra utgångspunkt är ungefär 2 dl vätska till 1 dl torrt livsmedel. Ett annat sätt är att testa sig fram genom att hälla på så mycket vätska att det täcker de torra produkterna och sedan låta det puttra eller stå några minuter och se om du behöver addera mer vätska.
Steg 7. TillagningÄven här är det enklast att testa sig fram genom att smaka med jämna mellanrum och se om konsistensen är den du önskar. En bra utgångspunkt är dock tidsangivelsen på exempelvis pastan.
Steg 8. Bon apetit!
Läs mer
Recept
Myles Seiz
Kokosgröt med bärsylt
En enkel men mättande frukost som går att variera med fler gryner, frön och torkad frukt. Både sylten och gröten går att värma upp om man föredrar det. Annars är...
Läs mer
Myles Seiz
Vegansk grönsaksomelett
Kikärtsmjöl är ett fantastiskt mjöl att använda för att göra pannkakor och omeletter. Den här örtiga omeletten är full med näring och smak och väldigt enkel att göra på stormkök,...
Läs mer
Myles Seiz
Indisk gryta med majsbröd
En härligt smakrik och värmande gryta som passar perfekt efter en lång dag ute i naturen. I receptet nedan serveras grytan med majsbröd eller tortillas men den går lika bra...
Läs mer
Myles Seiz
Gör ditt egna svampkaffe - för kropp och sinne
Du har säker hört talas om svampkaffe eller mushroom coffee som det heter på engelska. Idén om svampkaffe kommer från Finland under andra världskriget. Kaffe ransonerades under kriget och det...
Läs mer
Myles Seiz
Skapa dina egna friluftsmåltider av torkade ingredienser
Att skapa dina egna måltider för vandring eller andra äventyr behöver inte vara så komplicerat. Utgå från vad du brukar äta i vanliga fall och försöka att anpassa det så...
Läs mer