Hoppa till innehållet
Sparre Sparre
Gåva

BLACK FRIDAY Week – 20% rabatt! Använd koden FRIDAY3!

Skapa dina egna friluftsmåltider av torkade ingredienser - DryPantry

Skapa dina egna friluftsmåltider av torkade ingredienser

Att skapa dina egna måltider för vandring eller andra äventyr behöver inte vara så komplicerat. Utgå från vad du brukar äta i vanliga fall och försöka att anpassa det så att det blir så viktmässigt lätt som möjligt och så lättlagat som möjligt. 

Steg 1. Välj kolhydratkälla
En bra bas kan vara exempelvis pasta ris eller linser. Fundera över hur lång tid du vill/har möjlighet att lägga på att laga mat och anpassa dina val därefter. Det fungerar fint att använda vanligt ris och pasta men då behöver det puttra ett tag i en kastrull. Utgår du istället från snabbmakaroner eller snabbris så kan du skapa en måltid genom att bara tillsätta kokande vatten och låta det stå i en tillsluten mylarpåse, då blir det minimalt med disk och tidsåtgång. För att få rätt portionsstorlek kan du utgå från instruktionerna på förpackningen, tänkt dock på att om du anstränger dig fysiskt så kan du behöva öka på mängden. Det samma gäller om du helt enkelt är en storätare, öka på portionsstorleken. Det är inte kul att gå och lägga sig hungrig!

Steg 2. Välj grönsaker
Du kan självklart ta med dig färska grönsaker men om du ska vara ute mer än några dagar och det är varmt kan detta bli svårt. Grönsaker kan även väga en hel del och då är torkade ett bra alternativ. Väljer du frystorkade grönsaker så går tillagningen betydligt snabbare än om du använder lufttorkade. Valde du exempelvis snabbris i steg 1 för att du vill kunna tillaga maten i en mylarpåse, då bör du även välja frystorkade grönsaker för att vara säker på att de hinner rehydrera. Tiden det tar för lufttorkad mat att rehydrera varierar beroende på vad det är för livsmedel och även på storleken på bitarna, men det kan gå snabbt och fungera bra med en kortare tillagningstid. För frystorkade livsmedel blir mängden ungefär den samma efter rehydrering medan mängden för lufttorkad mat ungefär dubbleras volymmässigt.

Steg 3. Välj proteinkälla 
Att hitta torkat kött kan vara lite klurigt men det finns många vegetabiliska källor till protein man kan använda så som TVP eller vegetabilier som innehåller protein naturligt. Jerky och olika typer av torkad korv är ganska enkelt att få tag på men passar kanske inte så bra till alla typer av rätter så man får anpassa efter vad man vill tillaga. Man kan såklart även torka sitt eget kött, det finns många bra guider online för hur detta går till.

Steg 4. Välj smaksättning
För att kunna tillaga torkade livsmedel så krävs det vätska och att rätten är "såsig", därför är olika grytor och soppor perfekt. Om du exempelvis vill tillaga pasta med tomatsås så kan du använda torkat tomatpulver. Vill du istället göra en curry kan du använda torkat kokosmjölkpulver. Ska du göra nudelsoppa är det kanske buljong du vill tillsätta. Utöver detta smaksätter du med vanliga kryddor så som salt, peppar, chiliflingor eller vad helst du önskar. Ta gärna med dig extra kryddor vid sidan om ifall att det inte blev så smakrikt som du hade tänkt dig. Om du har möjlighet att ta med dig ost så är det ett gott tillägg i nästan allt.

Steg 5. Förpackning
Du kan ta med dig ingredienserna i en vanlig plastpåse eller liknande och sedan tillaga det i en kastrull eller så använder du mylarpåsar och rehydrerar maten i dem.

Steg 6. Tillsätt vätska
Du är ute på äventyret och ska tillsätta vätska, men hur mycket behövs? Om du har använt ris exempelvis så utgå från mängden vätska som rekommenderas på förpackningen och lägg sedan till för övriga torkade ingredienser. För frystorkade livsmedel krävs ungefär lika delar vätska och torkad produkt, alltså exempelvis 1 dl vätska till 1 dl torkat livsmedel. Använder du lufttorkade produkter krävs generellt mer vätska, en bra utgångspunkt är ungefär 2 dl vätska till 1 dl torrt livsmedel. Ett annat sätt är att testa sig fram genom att hälla på så mycket vätska att det täcker de torra produkterna och sedan låta det puttra eller stå några minuter och se om du behöver addera mer vätska. 

Steg 7. Tillagning
Även här är det enklast att testa sig fram genom att smaka med jämna mellanrum och se om konsistensen är den du önskar. En bra utgångspunkt är dock tidsangivelsen på exempelvis pastan.

Steg 8. Bon apetit!