Många vet inte att det är skillnad på lufttorkad och frystorkad mat, men skillnaden är faktiskt ganska stor. Båda processerna tar bort fukt ur livsmedlen, men på olika sätt, vilket ger olika resultat.
Frystorkad mat
- Lägre fukthalt (cirka 1-2%)
- Håller längre
- Högre näringsinnehåll
- Rehydrerar snabbare
- Generellt dyrare
Process
För att lufttorka mat använder man fläktar som cirkulerar varm och torr luft runt livsmedlet vilket gör att vattnet i maten dunstar. Temperaturen är tillräckligt hög för att få vattnet att dunsta men inte så hög att livsmedlet tillagas.
Frystorkning är en något mer avancerad process. Maten placeras på stora hyllor inuti en vakuumkammare. Temperaturen sänks till under fryspunkten och höjs sedan långsamt. Vattnet i maten rör sig från fast form till gasform och försvinner på så sätt från livsmedlet.
Varför torka mat?
Huvudsyftet med båda processerna är att ta bort fukten så att maten inte blir dålig, ju torrare maten är desto längre håller den. Lufttorkning tar bort cirka 90-95 procent av fuktinnehållet medan frystorkning tar bort cirka 98-99 procent. Livsmedel som lufttorkas hemma har vanligtvis cirka 10 procent fuktinnehåll medan livsmedel som är torkade professionellt innehåller mindre fukt. Den lägre fukthalten gör att frystorkade livsmedel har en längre genomsnittlig hållbarhetstid.
Näringsinnehåll
Frystorkade livsmedel behåller de allra flesta vitaminer och mineraler som finns i den ursprungliga maten. Jämfört med färsk frukt och grönsaker saknar dock frystorkade livsmedel vissa vitaminer, exempelvis vitamin C, som bryts ner mycket snabbt.
Vid lufttorkning bryts en större mängd vitaminer och mineraler ner under konserveringsprocessen och näringsvärdet är därför generellt lägre jämfört med frystorkad mat. Lufttorkning tenderar att leda till förlust av vitamin A, C, tiamin, riboflavin och niacin.
Användning
Lufttorkade livsmedel kräver längre tid och varmt vatten för att rehydreras, beredningstiden kan vara allt från 15 minuter till 4 timmar. Med frystorkade livsmedel behöver man bara tillsätta vatten, kallt eller varmt, och de är vanligtvis redo att äta på mindre än 5 minuter.
Pris
Vanligtvis är lufttorkade livsmedel billigare än frystorkade eftersom processen är enklare.